Artikel uit de Schager Courant van zaterdag 22 augustus 1992.

Schager radio-amateur na twaalf jaar illegaliteit nu legaal in ether.

Van een medewerker.

SCHAGEN  -  “Muziek is mijn leven en leven is mijn muziek”. Met die woorden zal zendamateur Gerlof Elzinga morgenavond klokslag elf uur afscheid nemen van zijn Titan Radio luisteraars. Twaalf jaar lang heeft Elzinga vele Schagenaren blij gemaakt met muziek die voornamelijk uit Nederlandstalige liederen en Tiroler volksmuziek bestond. Toch hoeven de vele fans van Titan radio niet te treuren, want op 29 augustus zal Elzinga legaal te horen zijn via de FM en op de kabel. Hij wordt namelijk een van de drijvende krachten achter de Radio Omroep Schagen, die volgende week zaterdag officieel de lucht in gaat.

Twaalf jaar lang was Titan Radio de toonaangever van de Schagense zendamateurs. In de zomer van negentientachtig besloot Elzinga met het zenden te beginnen. In die tijd was het bakkie erg populair, maar hij wilde het toch iets professioneler aanpakken.Dat werd dus een radiostation. “In het begin was het zenden nog erg rommelig”, vertelt de radiomaker. “Maar toen ik een groepje vaste luisteraars kreeg ging ik aan vaste uitzendtijden werken”.  De belangrijkste radiotijden werden de zaterdag- en de zondagavonden, waar vele liefhebbers van het Nederlandstalige levenslied voor thuisbleven. In het begin draaide ik voornamelijk wat ik dacht dat mensen mooi vonden. Maar toen ik op den duur verzoekjes kreeg van luisteraars werd ik geconfronteerd met het feit dat ik veel nieuwe plaatjes niet had. Op dat moment ontstond dus het donateurschap, waar vaste luisteraars tien gulden per jaar gaven voor muziek en apparatuur”. Elzinga zegt vervolgens dat alles wat hij in die twaalf jaar met Titan heeft bereikt te danken is aan de luisteraars.

In het midden van de jaren tachtig rezen de piratenstations als paddestoelen uit de grond. Stations als de VRO en Aurora werden al gauw populairder in het kielzog van Titan. Toch is Titan als enige heel uit de illegaliteit gekomen. Elzinga begrijpt zelf niet precies hoe dat komt. “Terwijl ieder ander station opgepakt werd door de Radio Controle Dienst (RCD) kon ik ongestoord met Titan in de lucht blijven. Misschien dat het komt omdat ik nooit mee heb gedaan aan dat stiekeme gedoe. Altijd heb ik over de radio gezegd waar ik vandaan zond. De RCD kon mij dus te allen tijde uit de lucht halen. Misschien deden ze dat niet omdat Titan nooit reclame heeft gemaakt.

Dat er nu een eind komt aan het radiostation is een bewuste keuze van de Schagenaar. Na twaalf lange jaren van onafgebroken zenden stopt hij. Over hoe en waarom vertelt hij: “Ook al is Titan een begrip in de omgeving, ik denk niet dat het kan overleven naast Radio Omroep Schagen. Daarom houd ik de eer aan mijzelf door het station vrijwillig op te heffen”.

Desondanks geeft Elzinga het radioleven niet op. Bij het nieuwe legale radiostation gaat hij de functie bekleden van voorzitter. Hij houdt zich daar onder meer bezig met de organisatie en de programmering van het station. “Er zijn enkele problemen geweest voordat we legaal de lucht in konden, maar nu is alles eindelijk geregeld”, vertelt Elzinga. En vanaf zaterdag 29 augustus gaan we dus eindelijk uitzenden. Eerst nog incidenteel, maar langzamerhand wordt de programmering opgebouwd. De luisteraars moeten rustig kunnen wennen aan Radio Omroep Schagen”.

Geen tranen.

Voordat het zover is beleeft Titan Radio morgen nog het laatste programma. In een marathon-uitzending geeft Elzinga de luisteraars een kans om voor deze ene keer live in de uitzending een reactie te geven op Titan. Ook wordt dan weer het bekende Bel-snel-spel gespeeld waarbij dit keer vele speciale prijzen te winnen zijn. De Schagenaar zegt tot slot over de laatste uitzending: “Het is niet de bedoeling dat het een emotioneel afscheid wordt. Het is altijd gezellig geweest en zo moet het einde ook zijn. Dus geen tranen, maar ook geen groot feest. Ik ben tenslotte aanstaande zaterdag al weer te horen met mijn programma”.