De begin jaren 80 kenmerkten zich o.a. door de grote hoeveelheid etherpiraten.
In de nazomer van 1980 werd in Schagen het idee geboren een piratenzender te starten. Eén van de uitgangspunten was dat de nieuwe zender succes moest boeken onder de bevolking. Succes kon alleen behaald worden door iets toe te voegen aan wat er nog niet was, beter gezegd, wat er niet genoeg was. Een groot gat in de markt was in die tijd de Nederlandstalige muziek.
In de herfst van 1980 werd er bijna iedere nacht tot diep in de kleine uurtjes getest. De naam die het station zou krijgen werd “Titan Radio Illegaal”. Op 2e Kerstdag 1980 was het dan zover. Een 2-uur durend Kerstprogramma, geheel op spoelenrecorder vastgelegd ging de lucht in. Al vrij snel kwamen enkele reacties binnen. Diverse mensen hadden het nieuwe radiostation ontdekt. De eerste uitzending was geslaagd.
Continuďteit, correctheid en Nederlandstalige muziek moesten zorgen voor nog meer bekendheid. Tot en met december 1982 werd elke zaterdagochtend van 10 tot 12 uur het programma “Titan Favorieten” gedraaid. Het programma kreeg ook steeds meer verzoekjes te verwerken. “Titan Radio Illegaal”, in de volksmond “T.R.I.-radio” had over succes niet te klagen. Toen de talrijke luisteraars vroegen het programma naar de zaterdagavond te verplaatsen werd daar onmiddellijk gehoor aan gegeven. De “Titan Favorieten” gingen op de illegale zender vanaf januari 1983 de lucht in van 8 uur t/m. 11 uur ’s avonds.Tegelijkertijd werd de wat ongelukkig gekozen eerste stationsnaam gewijzigd in “Titan Radio Internationaal”, eveneens terug te brengen tot “T.R.I.-radio”.
De populariteit groeide met de tijd. Hierdoor werden de zaterdagavonduitzendingen uitgebreid tot ’s nachts 12 uur. “Titan Radio” was er elke zaterdagavond. Het programma “Titan Favorieten” met veel Nederlandstalige-, maar ook Duitstalige muziek kreeg een steeds grotere luisterkring. Ondertussen werd “Titan Radio” diverse keren voorzien van betere zenders. Het succes betekende wel dat dit station diverse keren werd benaderd door andere stations uit omliggende gebieden. Stations die met zware zenders en reclame het succes probeerden te vinden. “Titan Radio” wees dat af en ging met zijn bescheiden vermogen geheel zelfstandig verder. Succes had “Titan Radio” gevonden in het Nederlandstalige lied, netheid, correctheid en…. in de continuďteit.
Toen de zender vijf jaar bestond werd een grote Nederlandstalige Artiestenshow gegeven. Ver voor de aanvang waren alle kaarten uitverkocht. Voor een overvolle zaal leerden de luisteraars “Titan Radio” kennen en andersom. Een 100% geslaagde avond moest zorgen voor de verdere naamsbekendheid van dit station. De jaren daarna volgden nog diverse grote Nederlandstalige Artiestenavonden.
De populariteit had inmiddels zulke grote vormen aangenomen dat besloten werd de uitzendingen uit te breiden naar de zondagavond. Later kwamen daar de maandag-, dinsdag- en donderdagavond nog bij. Samenwerking kwam tot stand met Radio “De Vliegende Hollander” en radio “Aurora” en radio “Atlantico”. Drie stations in Schagen die een goede aanvulling waren op de muziekkeuze van “Titan Radio”.
Heel veel piratenstations in en om Schagen werden telkens opnieuw uit de lucht gehaald. Helaas trof dit lot tenslotte ook Radio “Aurora”, radio “Atlantico” en radio “De Vliegende Hollander”, drie prima collega’s. “Titan Radio” ging ongestoord alleen verder en vierde elk jaar op 2e Kerstdag zijn verjaardag met een 12-uur durende uitzending, voorzien van een bel-snel-spel en zeer veel verzoekplaten. Elk jaar werd voor fl. 1.000,00 aan prijzen weggegeven. Na afloop van de uitzending, die gezien moest worden als een soort luisteronderzoek, was het resultaat binnen: rond 400 telefoontjes. “Titan Radio” wist waar de luisteraars zich bevonden en hoefde over belangstelling zeker niet te klagen. Integendeel.
Door de komst van de kabeltelevisie werd de concurrentie voor “Titan Radio” groter.
Uiteindelijk werd besloten de programma’s volledig te concentreren rond de zaterdag- en zondagavond. De naam werd wederom gewijzigd en werd “Titan-Weekend-Radio-Schagen”. Uiteindelijk zou dat zo blijven t/m. augustus 1992, de start van de Lokale Radio in Schagen. “Titan Radio” werd benaderd om zijn programma daar voort te zetten. Gezien het grote succes werd besloten dat “De Titan Favorieten”, inmiddels een belangrijk verzoekplatenprogramma geworden, gewoon door zou draaien tot de stap gezet kon worden naar de lokale zender “Schagen-FM”. Toen het zover was, werd de illegale zender “Titan-Weekend-Radio-Schagen”, na 12 jaar onafgebroken in de lucht te zijn geweest, op zondagavond 23 augustus 1992 ’s nachts om 12 uur vrijwillig door Gerlof Elzinga zelf opgeheven. Die dag, tijdens een laatste 12-uur durende uitzending, werd nog één keer het bekende bel-snel-spel gespeeld en namen ’s avonds laat talrijke winnende luisteraars een totaal van fl. 1000,00 aan bloemstukken in ontvangst. Een symbolisch gebaar van “Titan-Weekend- Radio-Schagen” aan haar luisteraars, die hun lievelingszender 12 volle jaren met z’n ups en downs op zo veel manieren hadden gesteund. Zaterdagavond 29 augustus werd het programma voortgezet via de lokale zender “Schagen-FM”.